HIZLI OKUMA
Hızlı okumak demek belli bir sürede okunan kelime sayısının artırılması demektir. Hızlı okuma sadece kelimeleri okumak değil, anlam ve bellek diyaloğunu hızlandırıp hem daha çok kelime okumak hem daha iyi anlamak demektir. Toparlayacak olursak; anlama oranını ve kelime sayısını sıradan insanların ortalaması üzerine çıkarmaya “Hızlı okuma” denir.
Hızlı okuma tekniklerine geçmeden önce okurken yaptığımız bazı alışkanlıklar bulunmakta bu alışkanlıkları bırakmak okuma hızınızı artıracaktır. Çünkü aşağıda saydıklarımız sizin okuma hızınızı düşüren alışkanlıklar veya davranışlardır.
Okuma hızını düşüren davranışlar
- Okurken daha iyi anlayayım diye başa dönüyorsanız,
- Cümleleri değil de kelimeleri takip ediyorsanız,
- Ana düşünceyi yakalayayım derken yan düşünceleri kaçırıyorsanız
- Okuduğunuz metnin ne anlatmaya çalıştığını okuma sonuna bırakıyorsanız,
- Dikkatiniz sürekli dağılıyorsa,
- Konsantre olmakta güçlük çekiyorsanız,
- Sürekli kısa metinlere yöneliyorsanız,
okuma hızınız oldukça yavaş demektir. Bu davranışları bırakmanız gerekmektedir. Bu yazı sonunda "daha hızlı nasıl okunur?" konusunda birtakım ipuçlarına sahip olacaksınız.
Hızlı Okuma Yöntemleri
Göz ile hızlı okuma arasındaki ilişki
Hızlı okumanın altın kuralı gözlerimizi geliştirmemizdir. Çünkü okuma işini gözlerimiz sayesinde yaparız. Gözler tıpkı bir kamera gibi gördüklerini kayda alır. Odaklandığında ise fotoğraf makinesi gibi belli bir noktayı seçer o nokta üzerine netleme yapar. Fotoğrafı çektiğinizde odaklanılan nokta net, diğer bölgeler daha flu çıkar.
Gözümüzü bir fotoğraf makinesi gibi düşünürsek,
odaklama yapılan alanı büyütmek, çok daha
hızlı okumamızave çok daha
iyi hatırlamamıza yardımcı olur. Bunun için de
hızlı okuma eğitimi gerekir.
Çünkü fotoğraf makinesinden farklı olarak, insanda bir başka boyut devreye girer. Bu da zihindir! Bu yüzden hızlı düşünüp hafızaya sağlam bilgiler koymak ve göz hareketlerimizle hızlıca cümleleri, satırları görmek okuma hızımızı artıracaktır.
Metin okurken odaklandığımız bölgeye “Aktif Görme Alanı” adı verilir. Bu alan ortalama 4 santimetre civarındadır. Metni soldan sağa okurken gözlerimiz düz bir çizgi üzerinde kayar. Bu kayma esnasında beyin, aktif görme alanına giren kelimeleri anlamlandırabilir. Eğitilmiş bir göz, aktif görme alanını genişletir ve sonraki aktif görme alanı ile kaynaştırır. Şimdi bir örnekle bunu açıklayalım. Aşağıdaki örneği okuyunuz!
Örnek:
Hızlı okumak için birçok nedeniniz bulunmakta!
Gündemi en hızlı sen takip edersin
Yukarıdaki örnekte ikinci cümleyi daha hızlı okudunuz değil mi! Bunun nedeni ilk cümlede kelime kelimeokuma yaptınız, aktif görme alanınızı kullanmadınız. İkinci cümlede ise aktif görme alanınızı kullanmanızı kolaylaştırmak için kelimelerin toplu halde altını çizdik ve aralarını biraz açtık.
İki cümle de 6 kelime olmasına rağmen ikincisini daha hızlı okumanız aktif görme alanınızı genişletilebileceğinizi kanıtlar! Aktif görme alanınızı genişleterek daha hızlı okuyabilirsiniz.
Hızlı Okuma Teknikleri
Hızlı okuma tekniği 1
Görsel algılama kapasitesini yükseltmek: kelime çalışmaları yaparak kelimeleri daha hızlı tanımaya çalışınız. Bir a4 kağıdında 2 harfli 3 harfli, dört harfli 5 harfli, 6 harfli, 7 harfli kelimeleri alt alta ve yan yana yazınız ardından gözlerinizi bu kelimeler üzerinde hızlıca gezdirerek kelimeleri okumaya ve anlamını düşünmeye çalışınız.
10 saniyede ne kadar çok kelime hatırladığınıza bakınız ve bu rakamı sürekli geliştirmeye çalışınız.
Hızlı okuma tekniği 2
Kelime hazinesini geliştirmek: Ne kadar çok kelime bilirseniz o kadar çok hızlı okursunuz. Bilmediğiniz kelimeler bildiğiniz kelimelerin en az 3 katı kadar vaktinizi alır.
Dilimize yerleşmiş yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarını yani anlamlarını mutlaka öğreniniz.
Hızlı okuma tekniği 3
Eski alışkanlıklardan kurtulmak: Dışından okuma, bekleme, başa alma gibi davranışlardan uzak durup daha hızlı okumak için gayret etmeli gözü ileriyi okumak için zorlamalısınız.
Hızlı okuma tekniği 4
Konsatrasyon: Ne iş yapıyorsanız onunla ilgilenmelisiniz. Kitap okurken çöp kamyonunu, evin kirasını, yarın yapacaklarınızı, duvardaki resmi düşünmek sizi yavaşlatır. Kitap okurken sadece kitap okuyun.
Hızlı okuma tekniği 5
Gözle okuma: İçten okuma ya da dıştan okuma ikisi de yanlıştır. Kitaplar içten ya da dıştan okunmaz sadece gözler okur. Okuma organımız ağız değil gözdür. O yüzden doğru organınızı kullanmalısınız. Okuduğunuzda metni anlamadım deyip asla başa dönmemelisiniz.
Hızlı okuma tekniği 6:
5N 1K Tekniği: Okuma hızını arttırmanın başka bir yolu da metne kim, ne, nasıl, ne zaman, niçin, nerede gibi soruları sormanızdır. Kısacası metinde bu soruların cevaplarını bulmanızdır.
Hızlı okuma tekniği 7
Göz atma Tekniği: Bu teknikte metine başlamadan önce tüm sayfalara göz atılır. Başlıklar, ana başlıklar paragraf başları ve sonları okunur. Elde edilenler, zihinde birleştirilmeye çalışılır.
Önemli kelimelere önemli yargılara bakılır, ana fikri beyan eden cümleler bulunmaya çalışılır.
Hızlı Okuma Tekniği 8
Bol bol kitap okumak: Aslında en büyük etken bol bol kitap okumaktır kitap okudukça doğal olarak görme alanınız genişler, kelime hazineniz artar, geçişleri, deyimleri atasözlerinizi daha okumanda kafanızda tamamlarsınız.
Cümlenin gelişinden hangi noktaya varacağını tahmin edersiniz. Kısacası çok okumak okumadan okumayı sağlar. Bizi makinelerden ayıran şey de tam olarak budur. Tamamlama, eksiltme, inisiyatif kullanma gelecek hakkında karar verebilme, öngörü yürütme…
Hızlı Okuma Tekniği 9
Kendine Güven: Hızlı okumak istiyorsanız kendinize güvenmelisiniz. Okuduğunuzu unutmak ya da anlamamak kaygısı ile metnin başına dönmemelisiniz. Kendinize bir hedef ve amaç belirleyip o çizgide azimle hareket etmelisiniz.
Hızlı okuma Tekniği 10
Sütun Tarama Tekniği: Bu teknikte Gözlerinizi metnin üzerinde soldan sağa, sağdan sola her satır boyunca kaydırırsanız metni hızlı okuyamazsınız. Başlangıç için göz kaydırırken daha fazla satır atlamanız ve odak noktalarınızı ona göre belirlemeniz hızlı okumanızı sağlayabilir.
Hızlı okuma eğitimlerinin ilerleyen aşamalarında zigzaglar çizmek yerine menderesler çizerek yani gözlerinizi s harfindeki gibi metin üzerinde yukarıdan aşağı doğru gezdirerek okumanız gerekecek! Bu sizi
hızlı okumadadoruk noktasına çıkaracaktır.